Verzekeraar ASR krijgt volgens nog geheime analistenrapporten een beurswaarde van tussen de 3 miljard en 4,2 miljard euro.

Dat meldde het Financieele Dagblad dinsdag.

De introductieprijs wordt pas vlak voor de daadwerkelijke beursgang vastgesteld. De krant heeft verschillende vertrouwelijke analistenrapporten in handen, die volgens de krant nauwelijks boven de 3,6 miljard euro uitkomen.

De Nederlandse staat heeft voor de nationalisatie van ASR in 2008 3,6 miljard betaald en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaf bij de aankondiging van de beursgang aan te hopen dat er zoveel mogelijk van dat geld wordt terugverdiend.

Waardering ASR

Analisten van de bank HSBC gebruiken drie methodes om ASR te waarderen, waarbij de uitkomsten uiteen lopen van 3 tot 4,2 miljard euro. Barclays raamt de waarde op tussen de 3 en 3,8 miljard euro. Rabobank heeft wel een rapport, maar geen waardering.

Verzekeraar ASR wilde eerder deze maand nog geen cijfers over zijn eerste kwartaal van 2016 bekendmaken. ,,We hebben ze wel, maar we bewaren ze voor in de prospectus. Hoe graag ik er ook iets over zou willen zeggen'', zei topman Jos Baeten in een toelichting op de aangekondigde beursgang.

Zoals verwacht ging Baeten ook nog niet in op het aantal aandelen dat in eerste instantie geplaatst gaat worden, de prijs per aandeel en de datum voor de beursgang. ,,Normaal gesproken vindt de volgende stap binnen enkeleweken plaats."

ASR in delen naar de beurs

Bij de beursgang doet de Nederlandse staat niet meteen al zijn aandelen van de hand. Dat kan mogelijk wel drie jaar duren, bevestigde de topman.

Baeten benadrukte dat ASR er goed voor staat. De solvabiliteitsratio is nu 185 procent en de winst stijgt al jaren. Ook het uitgekeerde dividend stijgt.

De goede uitgangspositie is ook een van de redenen dat het staatsbedrijf nu naar de beurs wordt gebracht, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bij de aankondiging van de beursgang.

Een andere reden is dat de overheid niet onnodig lang eigenaar wil zijn van financiële instellingen en tenslotte blijkt uit een verkenning dat er voldoende interesse is in ASR. De bestuursvoorzitter gaf ook toe dat een stap naar de beurs zijn persoonlijke voorkeur had, ook al gaan de opbrengsten volledig naar de staatskas.

Als doelen formuleerde Baeten een groei die gelijk is aan die van de Nederlandse economie ,,dus, 1 á 2 procent". De afgelopen jaren zat de omzet telkens tegen de 4 miljard euro aan. Verder wil de onderneming de solvabiliteit op minimaal 160 procent houden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl